If you would like to receive the Food Pillory News via email,
please register your e-mail address by clicking on @ sign in the upper right corner of the page.
If you would like to receive the Food Pillory News via email,
please register your e-mail address by clicking on @ sign in the upper right corner of the page.
Vzorek oleje byl odebrán z fritézy. Fritovací olej vykazoval známky tepelného rozkladu: tmavě hnědá barva, vůně typická pro přepálený olej, mírně viskózní konzistence, přítomnost částí zuhelnatělých zbytků dříve smažených potravin.
V potravině byl překročen maximální limit reziduí pesticidů - acetamiprid osminásobně, suma carbendazim a benomyl sedminásobně, chlorpyrifos šestinásobně, clothianidin sedminásobně, fipronil čtyřnásobně, flonicamid více než dvojnásobně, fluxapyroxad trojnásobně, kresoxim-methyl dvojnásobně, picoxystrobin osminásobně, thiametoxam šestinásobně, tolfenpyrad pětinásobně, tricyclazole dvacetšestnásobně.
V potravině byl překročen maximální limit reziduí pesticidů azoxystrobin osminásobně a hexaconazole téměř pětinásobně.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Na obalu ve složení bylo uvedeno, že se jedná o "sušené ovoce bez přidaných cukrů". Laboratorní analýzou byl však prokázán přídavek cukru. Obsah cukru ve výrobku byl podstatně vyšší, než bylo uvedeno na obalu. Potravina nesplňovala legislativní požadavek na sušené ovoce, neboť sušeným ovocem se rozumí ovoce konzervované sušením bez použití přírodních sladidel.
Information about the project Food pillory
Definition of basic food industry term and concepts.
Answers to your questions.