Chcete dostávat novinky z webu
Potraviny na pranýři?
Přihlaste svůj email zde.
V chuti a vůni vína byla patrná oxidáza.
Oxidáza vína je vadou, kdy víno má většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Oxidáza vzniká nekontrolovatelným stykem vína se vzdušným kyslíkem.
Med byl na etiketě v českém jazyce označen jako "pohankový". Pylová analýza však prokázala, že se nejedná o med pohankový, ale o med směsný. Nejednalo se o jednodruhový med.
V medu byla zjištěna nepovolená přítomnost barviva - amoniak - sulfitový karamel (E150d). Do medu se s výjimkou jiného druhu medu nesmí přidávat žádné jiné látky, ani látky přídatné.
Pylová analýza prokázala, že se nejedná o med původem z České republiky (na obalu uvedeno: "Země původu: Česko") a že se jedná o med jiného botanického původu než bylo uvedeno na obalu ("Med Lipový")
Uvnitř některých balení se vyskytovali mrtví škůdci a stopy po jejich činnosti - pavučinky. Potravina měla prošlé datum použitelnosti.
Výrobek obsahoval alkohol. Přítomnost alkoholu ve výrobku nebyla na obalu uvedena. Nebyla uvedena informace, že se jedná o alkoholický nápoj.
Informace o projektu Potraviny na pranýři
Vysvětlení základních pojmů potravinářské terminologie a pojmů použitých na webu Potraviny na pranýři.
Popis nevyhovujících parametrů jednotlivých komodit potravin.
Odpovědi na dotazy spotřebitelů.